Σπαρτιατική Κοινωνία-Κοινωνικές Τάξεις

1. Σπαρτιάτες ή Όμοιοι

Ήταν οι κάτοχοι γης με κύρια ενασχόληση τα πολιτικά και την πολεμική τέχνη.Γαιοκτήμονες που ζούσαν απ’τα εισοδήματα που κατέβαλλαν οι είλωτες που καλλιεργούσαν τις γαίες τους.

Ο Αριστοτέλης ισχυρίζεται ότι οι γυναίκες τον τέταρτο π.Χ αιώνα ήταν οι ιδιοκτήτριες των 2/5 της γης(λόγω του μεγάλου αριθμού των κληρονόμων και του μεγέθους της προίκας).Επίσης, ισχυρίζεται ότι οι σπαρτιάτισσες ασκούσαν μεγάλη επίδραση στη διοίκηση της πόλης.

2. Περίοικοι

Ήταν Λακεδαιμόνιοι που ζούσαν σε εγκαταστάσεις γύρω από την πόλη σε μικρές «πόλεις»,κέντρα βιοτεχνιών και εμπορικών δραστηριοτήτων.

Ο Ισοκράτης υποστηρίζει ότι οι περίοικοι ήταν ο δήμος της Σπάρτης που έχασε τα δικαιώματά του.Ο Ξενοφώντας λέει ότι συμμετείχαν στο πλευρό των Σπαρτιατών στις πολεμικές επιχειρήσεις και κάποιοι έφταναν σε υψηλά αξιώματα.

Τον 4ο αιώνα π.Χ εμφανίζονται με διάφορες ονομασίες όπως : μόθακες και υπομείονες κ.α,που λόγω εξώγαμης γέννησης,απώλειας κλήρου,ποινής,δεν συμμετέχουν στη πολιτική ζωή ούτε στις πρακτικές των ομοίων,αλλά λογίζονται Λακεδαιμόνιοι.

3. Είλωτες

Δούλοι από την Μεσσηνία που επαναστατούσαν συνεχώς(αφού αποτελούσαν ομοιογενή όμαδα)και αυτό ήταν πάντα ένα πρόβλημα για τη Σπάρτη.

Ήταν προσκολλημένοι στη γη που καλλιεργούσαν.Αναπαράγονταν φυσιολογικά και ο κύριός τους δεν μπορούσε να τους διαθέσει ελεύθερα.Απολάμβαναν κάποια οικονομική ανεξαρτησία από τη στιγμή που ξοφλούσαν το χρέος τους στον κύριό τους.Συχνά έπεφταν θύματα της κρυπτείας(νυχτερινό κυνήγι).

(Επίτομη ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.Claude Mosse)

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s