Μια μικρή ιστορική αναδρομή στο παρελθόν

Ζάραξ λεγόταν η ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας.Πήρε το ονομά της από τον ήρωα Ζάρηκα ή Ζάρακα  γιο του βασιλιά της Καρύστου Πετραίου και φίλο του θεού Απόλλωνα , από τον οποίο διδάχτηκε  μουσική. Η πόλη Ζάραξ έδωσε αργότερα το όνομά της σε όλη τη γύρο ορεινή περιοχή και στο υψηλότερο βουνό της (τη σημερινή Κουλοχέρα, παρακλάδι της οροσειράς του Πάρνωνα).

O αρχαιολογικός χώρος του Zάρακα βρίσκεται στο νότιο άκρο μιας μικρής χερσονήσου που οριοθετεί από βορρά τον όρμο του Γέρακα, στις ανατολικές ακτές της Λακωνίας. Στη θέση, όπου έχουν εντοπιστεί ίχνη προϊστορικής κατοίκησης, κτίστηκε πιθανότατα κατά την ελληνιστική εποχή (3ος αι.π.X), το οχυρωματικό τείχος της πόλης και της ακρόπολης του Zάρακα. Σύμφωνα με τον περιηγητή Παυσανία (I,38,4) πόλη πήρε το όνομά της από τον Λακεδαιμόνιο ήρωα Zάρηκα που την ίδρυσε μεταξύ 1300 και 1200 π.Χ. Ιερό του Ζάρακα μάλιστα υπήρχε στην Aττική.  Ο παρατηρητής διακρίνει εύκολα κάποια ερείπια του βυθισμένου τμήματος της πόλης στα ρηχά του λιμανιού προς τη λιμνοθάλασσα. Άλλοι παλιοί ογκόλιθοι μάλιστα ενεπίγραφοι καταστράφηκαν με την κατασκευή του σύγχρονου μώλου.Τη μεγαλύτερη περίοδο της ιστορίας του , ο Ζάραξ υπαγόταν στην πολιτεία της Σπάρτης, μολονότι για κάποια διαστήματα την είχαν προσαρτήσει οι Αργείοι   στο δικό τους κράτος. O Zάρακας βρισκόταν στα νότια των διαμφισβητούμενων κατά την αρχαιότητα από Aργείους και Σπαρτιάτες, περιοχών της Θυρεάτιδας και της Kυνουρίας και θα πρέπει αρκετές φορές να βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης των δύο πελοποννησιακών δυνάμεων για τα όρια της επικράτειας τους[…]

Εκείνη την περίοδο αναφέρεται για πρώτη φορά η ονομασία Ιέραξ λαϊκότερα Γέρακας.Ίσως  γιατί η θέση του το κάνει να μοιάζει με αρπακτικό πουλί που κατοπτεύει όλη την περιοχή, ίσως κι από παραφθορά της λέξης Ζάραξ.Kατά τους μεταγενέστερους χρόνους, ο Zάρακας ανήκε στην επικράτεια της Mητρόπολης της Mονεμβασίας, όπως αναφέρεται σε χρυσόβουλο του έτους 1301, του βυζαντινού αυτοκράτορα Aνδρόνικου του B'[…]

Σύμφωνα με περιηγητές η περιοχή ονομάστηκε αργότερα «Porto Bottas», ενώ ο Pouqueville αναφέρει το όνομα «Porto des tonneaux» και ο Leake το όνομα «Porto Cadena».Το 1821, στην πολιορκία και το θαλάσσιο αποκλεισμό της Μονεμβασίας από τους  Έλληνες , το Γέρακα χρησιμοποιούσαν ως αγκυροβόλιο τα σπετσιώτικα και υδραίικα πλοία σε περίπτωση  κακοκαιρίας. Με λίγα λόγια , το λιμάνι αυτό ήταν το σιγουρότερο μέρος για να περιμένουν , να κρυφτούν, ν’ απαγκιάσουν ή ακόμη και να επισκευαστούν όσα καράβια είχαν στόχο να επιτεθούν στο φρούριο της Μονεμβασίας.(πηγή:http://gerakaslakonias.com )

Όσον αφορά το Κυπαρίσσι:

Το χωριό μας κατά την αρχαιότητα ήταν μία από τις δύο πόλεις της ευρύτερης περιοχής του Ζάρακα και ονομαζόταν «Κυφαντα». Η ονομασία προέρχεται από τη μορφολογία του χώρου: τις απότομες χαράδρες και τις καμπύλες βουνών και λόφων (κύφος – κύφων = κύρτωμα).

Βλέπε και ΕΔΩ

Στη Βυζαντινή περίοδο επικράτησε η ονομασία «Κυπαρίσσι» η ετυμολογία της οποίας εμφανίζει δύο εκδοχές. Σύμφωνα με τη πρώτη, προέρχεται από το όνομα του μεγαλογαιοκτήμονα της περιοχής, του Κυπαρίσση. Η δεύτερη εκδοχή, την οποία αναφέρει και ο Ανδρόνικος ο Β΄, υποστηρίζει ότι το όνομα «Κυπαρίσσι» προήλθε από την εξέλιξη της λέξης «Κυπαρισσία».

Τέλος βασιζόμενοι σε μια τρίτη λαϊκή εκδοχή, την οποία ασπάζονται οι ντόπιοι, το όνομα του χωριού προήλθε από τις λυγερόκορμες κοπέλες με μακριά και πλούσια μαλλιά τις οποίες οι Σπετσιώτες καπεταναίοι, θαυμάζοντάς τες, τις παρομοίαζαν με τα ψηλά και όμορφα κυπαρίσσια.

  (πηγή:http://www.kyparissilakonias.gr)

Click to enlarge Click to enlarge
Advertisements
This entry was posted in Ιστορική Αναδρομή and tagged , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Μια μικρή ιστορική αναδρομή στο παρελθόν

 1. Υπάρχουν κάποια λάθη στις χρονολογίες: Η εγκατάσταση στην Παλαιοχώρα έγινε τον 9ο αιώνα μΧ, έτσι ώστε να προστατευθούν οι κάτοικοι αφ’ ενός από την πειρατεία αφ’ ετέρου από τις Σλαβικές επιδρομές. Ο παράλιος οικισμός επανιδρύθηκε κατά την Ύστερη Βυζαντινή περίοδο χάριν της σταθερότητος που προσέφερε το Δεσποτάτο του Μυστρά. Τότε, ο γυμνασιάρχης Αντ. Κατσώρης τοποθετεί την παραχώρηση του Κυπαρισσιού στο χωροδεσπότη Κυπαρίσση, Σημειωτέον ότι πολλοί διαφωνούν με αυτήν την εκδοχή καθ΄ως υπάρχουν πηγές του 13ου και 14ου αι. που μιλούν για την πόλη Κυπαρισσία με το λιμάνι της, οπότε κατά συντόμευση Κυπαρίσσι. Το 1826 οι κάτοικοι του Κυπαρισσιού, καθώς και από τα λοιπά Ζαρακιτοχώρια και τα Νιάτα καταφεύγουν στην Παλαιοχώρα για να κρυφτούν λόγω της οχυρής θέσεως του παλαιού οικισμού.

  • Ο/Η kuparissiwtisa λέει:

   Κ. ΚΑΛΚΑΝΗ,
   Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τις πληροφορίες που δώσατε και να τονίσω πως από τη μεριά μου δεν υπάρχει κάποια προσωπική έρευνα σε χειρόγραφα, βιβλία ή άλλες πηγές. Όποια πληροφορία έχω αναρτήσει, προέρχεται από ό, τι έχω ακούσει από τους ντόπιους και ό, τι έχω βρει στο Internet.
   Και πάλι σας ευχαριστώ.
   Μαρίνα Π.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s