Όρη Αν.Λακωνίας:Ζώνη Ειδικής Προστασίας(Natura 2000)

Ως μόνιμα καταφύγια Άγριας Ζωής ιδρύονται οι περιοχές που πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες των θηραμάτων σε ησυχία, τροφή και νερό.

Το 1979 το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης πήρε μια απόφαση για τη διατήρηση των άγριων πουλιών, η οποία είναι γνωστή ως Οδηγία 79/409/ΕΟΚ. Σύμφωνα με την Οδηγία αυτή, κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα, οφείλει να διατηρήσει όχι μόνο τους πληθυσμούς άγριων πουλιών που ζουν εκ φύσεως σε άγρια κατάσταση, αλλά και επαρκή έκταση και ποικιλία βιοτόπων, για να επιτευχθεί η προστασία τους. Έτσι, δημιουργούνται «Περιοχές Ειδικής Προστασίας», για τη διατήρηση των συκεκριμένων ειδών. Στη χώρα μας έχουν οριστεί 113 τέτοιες περιοχές.(περισσότερα εδώ).

Μία από αυτές τις περιοχές που καλύπτει 375.370 στρέμματα είναι η Ανατολική Λακωνία.Συγκεκριμένα 30.000 στρέμματα καλύπτονται από τις περιοχές: Ζάρακος/Κουπίων-Κρεμαστής-Ρυχέας-Λαμπόκαμπου.(Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία).

Στις βραχώδεις ορθοπλαγιές της περιοχής φωλιάζουν τα αρπακτικά πουλιά:Χρυσαετός,Σπιζαετός,Φιδαετός,Γερακίνα,Πετρίτης,Βραχοκιρκίνεζο και τα νυχτόβια πουλιά Μπούφος(ή Γούβης) και Χουχουλιάς(ή Χουχουλογιώργης).
Κατασκευάζουν τις φωλιές τους σε απρόσιτα κοιλώματα βράχων.Τυπικά πουλιά των βράχων είναι ο Βραχοτσοπανάκος,ο Γαλαζοκότσυφας και το Βραχοχελίδονο.!

Advertisements
This entry was posted in Αν.Λακωνία-Ζώνη Προστασίας and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Όρη Αν.Λακωνίας:Ζώνη Ειδικής Προστασίας(Natura 2000)

  1. Παράθεμα: Γύρη από το «Μέλι Μύρινα» | Κυπαρίσσι Λακωνίας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s