Πεζοπορία-Οδοιπορικό

Μια από τις δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στο Κυπαρίσσι είναι η πεζοπορία. Για αυτούς που αγαπούν το περπάτημα και την απόλυτη επαφή με το φυσικό περιβάλλον, αλλά και για αυτούς που αναζητούν κάτι πιο εναλλακτικό στο πλαίσιο των διακοπών τους, το χωριό μας μπορεί να τους το προσφέρει απλόχερα.!

Πεζοπορία-Οδοιπορικό

Οποιοδήποτε μονοπάτι και αν ακολουθήσετε, σίγουρα θα χρειαστείτε αθλητικά ρούχα και παπούτσια και άφθονο νερό.!Μην ξεχάσετε την φωτογραφική σας μηχανή για να αποθανατίσετε τις μαγευτικές εικόνες που σας χαρίζονται…

Και το οδοιπορικό μας ξεκινά…

1.  Αι-Γιώργης

Από τις πιο εύκολες και ευχάριστες διαδρομές, είναι αυτή στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Για να βρείτε το μονοπάτι μπορείτε να ρωτήσετε τους ντόπιους κατοίκους ή να συμβουλευτείτε την ενδεικτική πινακίδα.Το δρομάκι είναι βατό και ευκολοδιάβατο, και συνοδεύεται από παγκάκια και πεύκα που χαρίζουν τον ίσκιο τους… Σε λιγότερο από 20 λεπτά θα έχετε φτάσει στο όμορφο εκκλησάκι και το μικρό λιμάνι. Αν έχετε μαγιό γιατί όχι, απολαύστε το μπάνιο σας…!

Αι Γιώργης  Αι Γιώργης

Αι Γιώργης  Αι Γιώργης

Αι Γιώργης

2.  Σταυρός – Προφήτης-Ηλίας

Αφού περάσετε το χωριό «Χάρακας», που βρίσκεται πριν το Κυπαρίσσι, θα δείτε ένα μικρό χωματόδρομο (στον οποίο άνετα περνά αυτοκίνητο), ο οποίος καταλήγει στον Σταυρό.! Η θέα που θα αντικρίσετε προκαλεί δέος… Το άγριο βουνό μαζί με τα επικίνδυνα γκρέμια σε συνδυασμό με το μπλέ πέλαγος κόβουν πραγματικά την ανάσα.!

Σταυρός  Σταυρός

Επίσης, στο Σταυρό θα συναντήσετε και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής…

Σταυρός    Σταυρός

Τώρα, ακόμα πιο πάνω από το σημείο του Σταυρού υπάρχει ένα πανέμορφο εκκλησάκι, του Προφήτη Ηλία… Για να το επισκεφθείτε θα ακολουθήσετε ένα ανηφορικό μονοπάτι(χωρίς αυτοκίνητο όμως αυτή τη φορά)… Η μοναδική θέα εξακολουθεί να σας συντροφεύει…

Σταυρός  Σταυρός

3.  Πηγή

Καθώς θα φτάνετε στο χωριό στην άκρη του δρόμου θα δείτε ένα ακόμα μονοπάτι… Εκεί βρίσκεται η πηγή που τροφοδοτεί το χωριό με νερό καθώς και ένα πολύ μικρό εκκλησάκι.!

Ο μύθος λέει πως στην Πηγή η Αταλάντη έριξε το βέλος της και έτσι έτρεξε νερό καθώς και ότι εκεί βρισκόταν ένα από τα ιατρεία του Ασκληπιού .!

Το δρομάκι αυτό θα σας οδηγήσει σε μια άλλη εποχή… Ο χρόνος θα σταματήσει για λίγο… Αφήστε στην άκρη ό,τι μπορεί να χαλάσει την απόλυτη ηρεμία όπως τα κινητά τηλέφωνα και το άγχος.! Το μόνο που ακούγεται είναι το τιτίβισμα των πουλιών, το θρόισμα των φύλλων και το τρεχούμενο νερό…Απολαύστε το και ευχηθείτε να διαρκέσει για πάντα…

Πηγή  Πηγή

Πηγή  Πηγή

4.   Πήλιουρα

Τα Πήλιουρα είναι ένα βουνό γεμάτο έλατα, στο οποίο οι κάτοικοι του χωριού έχουν χτίσει μια εκκλησία την «Παναγιά την Πηλιουριώτισσα», την οποία γιορτάζουν στις 31 Ιουλίου.

Για να φτάσετε ως εκεί χρειάζεστε αυτοκίνητο 4χ4, ένα απλό ΙΧ δεν μπορεί να ανέβει.!!! Κάθε χρόνο πολλοί κάτοικοι πηγαίνουν στις 31/7, οπότε αν βρίσκεστε στο χωριό τότε, θα ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να επισκεφθείτε τα Πήλιουρα.!

Καθώς ανεβαίνετε η θέα γίνεται όλο και καλύτερη, αφού διακρίνεται ακόμα και ο πιο μικρός κολπίσκος του χωριού…ακόμα και η πιο μικρή λεπτομέρεια που το κάνει τόσο μοναδικό…

Πήλιουρα  Πἠλιουρα

Πἠλιουρα  Πήλιουρα

Πήλιουρα  Πήλιουρα

5.  Παλαιοχώρα

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του χωριού για να γλιτώσουν από τα χέρια των Τούρκων κατακτητών έχτισαν τον οικισμό τους πίσω από τα βουνά, ώστε να είναι όσο το δυνατόν δυσδιάκριτοι. Έτσι λοιπόν, δημιουργήθηκαν τα Κύφαντα(παλιά ονομασία του χωριού.Κύφος=κύρτωμα ανάμεσα στους λόφους και στα βουνά.Βλέπε και Ιστορική Αναδρομή). Εκεί είχαν τα ζώα τους καθώς και τις στέρνες τους για τη συλλογή νερού ζώντας σε μικροσκοπικά σπίτια. Δυστυχώς όμως, προδόθηκαν με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να  τους ανακαλύψουν και να τους σκοτώσουν.Φημολογείται ότι οι γυναίκες έπεσαν στο γκρεμό προκειμένου να μην πέσουν στα χέρια του κατακτητή.!

Είναι αξιοσημείωτο ότι μετά από τόσα χρόνια έχουν διασωθεί μερικά οστά των πεσόντων,τα οποία φυλάσσονται εκεί.!

Ο δρόμος είναι αρκετά δύσκολος,κοφτός και χρειάζεται προσοχή στην κατάβαση.Καλά αθλητικά παπούτσια και αρκετά μπουκάλια νερό είναι απαραίτητα!Επίσης,καλό θα ήταν να ξεκινήσετε αρκετά πρωί για αυτήν την εξόρμηση.!

Παλαιοχώρα  Παλαιοχώρα

Παλαιοχὠρα  Παλαιοχώρα

Παλαιοχώρα   Παλαιοχώρα

Παλαιοχώρα

6. Καστράκι-Κύφαντα

Αξίζει να περπατήσετε έως το Καστράκι για να αντικρίσετε την μοναδική θέα της Παραλίας και της Μητρόπολης από κει,αλλά και για να θαυμάσετε τα ογκώδη βράχια,με τα οποία οι πρόγονοί μας έχτισαν την Ακρόπολή τους.

Καστράκι/Κύφαντα  Καστράκι/Κύφαντα

Υπάρχει δρόμος από την Παραλία με ενδεικτική πινακίδα.Όμως,όπως πληροφορήθηκα έχει κλείσει.Υπάρχει ένα ακόμη δρομάκι που οδηγεί εκεί,από το Καστέλι.Οι ντόπιοι θα σας καθοδηγήσουν.!

Καστράκι/Κύφαντα

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ: Ιστορική Αναδρομή(Κύφαντα-Παλαιοχώρα-Κυπαρίσσι..Η ιστορία όπως ακριβώς την άκουσα..)

Καστράκι/Κύφαντα  Καστράκι/Κύφαντα

7. Μπαμπάλα

29 Αυγούστου.. Αποτομή της κεφαλής του Ιωάννου Προδρόμου.!

Κάθε χρόνο,αυτή τη μέρα,ξεκινά η εξόρμηση για την Μπαμπάλα.Πριν ακόμα χαράξει έχουμε ξεκινήσει.Με αυτοκίνητο φτάνουμε ως τη Γκιάφα,εκεί δηλαδή που αρχίζει το μονοπάτι.Και ενώ ακόμα προσπαθούμε να βρούμε το ρυθμό της ανάβασης εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μας η Ανατολή.!Ηττημένο το φεγγάρι φεύγει..

Μπαμπάλα Μπαμπάλα

Αρκετά δύσβατο το μονοπάτι.Σίγουρα η κατάβαση θα είναι πιο δύσκολη.Φτάνουμε επιτέλους στο σημείο που θα πάρουμε μια ανάσα και θα δούμε από πάνω για πρώτη φορά να απλώνεται το ακόμα αγουροξυπνημένο χωριό μας.

Μπαμπάλα Μπαμπάλα

Κοντεύουμε για τον προορισμό μας.Εδώ το έδαφος γίνεται πλέον ομαλό.Τριγύρω υπάρχουν πολλά καλύβια.Παλιότερα,η περιοχή είχε ζωή αφού οι κάτοικοι του Κυπαρισσιού είτε καλλιεργούσαν εκεί πολλά αμπέλια είτε πήγαιναν τα γίδια τους.Τώρα βέβαια αυτό δεν ισχύει.Ένας μόνο συνεχίζει την κτηνοτροφία στην Μπαμπάλα και μας περιμένει από το χτεσινό κιόλας βράδυ στο καλύβι του.!

Μπαμπάλα  Μπαμπάλα

Μα φυσικά δεν ξεχνώ και τους πιστούς μας φίλους στη διαδρομή αυτή…

Μπαμπάλα Μπαμπάλα

Μετά από δύο ώρες περίπου φτάσαμε.Ξεκινά η λειτουργία στο εκκλησάκι του Αι Γιάννη του Νηστευτή ή Νηστικού,όπως λένε μερικοί.Στο καλύβι είναι έτοιμο το τραπέζι με τα νηστήσιμα!Φακές,μακαρονάκι με σουπιές,σαλάτα,ψωμί,κρασί.!Όλοι οι καλοί χωράνε.!

Μπαμπάλα Μπαμπάλα

Μεσημέρι…Ήλιος…Ψάχνουμε για σκιά και τη βρίσκουμε κάτω από μια πυκνή αριά!Είναι ή δεύτερη φορά που θα δούμε όλο το χωριό!Όλοι κοιτάζουν τη θέα!Ο κύριος Θεοδόσης κοιτά τα βουνά και ξυπνούν μέσα του μύθοι και ιστορίες.Δεν χάνει λεπτό και πιάνει να εξιστορεί.!Ξαπλώνουμε ύστερα κάτω από το πυκνό φύλλωμα και παίρνουμε έναν υπνάκο,ο οποίος θα μας χρειαστεί γιατί σε λίγο επιστρέφουμε.!

Μπαμπάλα  Μπαμπάλα

Μπαμπάλα Μπαμπάλα

Αν λοιπόν βρεθείτε εκείνη τη μέρα στο Κυπαρίσσι αξίζει να επισκεφθείτε την Μπαμπάλα!Αθλητικά ρούχα και παπούτσια καθώς και πολλά μπουκάλια νερό είναι απαραίτητα.!

Advertisements
This entry was posted in Πεζοπορία-Οδοιπορικό and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s